Slaaptips bij rugpijn

Heb je moeite om goed te slapen vanwege je slechte rug? Misschien vindt u dat u: Lig ‘s nachts wakker met pijn Gooi en draai om een comfortabele slaaphouding te vinden Word elke dag wakker …

Heb je moeite om goed te slapen vanwege je slechte rug? Misschien vindt u dat u:

 • Lig ‘s nachts wakker met pijn
 • Gooi en draai om een comfortabele slaaphouding te vinden
 • Word elke dag wakker met dezelfde pijn

Tot 40% van de bevolking heeft last van een slechte rug en heeft daardoor moeite met slapen.

Volg onze tips om een rustgevende nachtrust te krijgen voor je slechte rug

In deze gids zullen we ons concentreren op drie veranderingen die u kunt aanbrengen om u te helpen slapen met een slechte rug.

We kijken naar uw:

 • Matras
 • Kussen
 • Slaapstand

Zoals bij al onze gidsen, mag de verstrekte informatie niet worden gezien als vervanging van medisch advies. Vraag indien nodig professionele hulp aan uw arts.

Tips bij een slechte rug: je matras

Kan een matras rugpijn veroorzaken?

Ja, matrassen kunnen rugpijn veroorzaken, maar dit kan verschillende redenen hebben. Als uw matras het einde van zijn levensduur nadert, is hij mogelijk niet in staat uw lichaam goed te ondersteunen en kan hij op sommige plaatsen doorzakken. Dit betekent dat de uitlijning van uw wervelkolom mogelijk niet gelijk is, wat uw rugspieren meer kan belasten en rugpijn kan veroorzaken.

Hetzelfde geldt als uw matras niet het meest geschikt is voor uw lichaamsvorm en gewicht. Als uw matras te stevig is, kunnen uw gewrichten stijf en pijnlijk worden omdat ze niets hebben om in weg te zinken. Als je matras te zacht is, kan dit ook zorgen voor een ongezonde slaaphouding en onnodige druk uitoefenen op je rug.

Uiteindelijk betekent dit dat u moet proberen het matras te vinden dat het beste bij u past. Hier zijn een paar tekenen die erop wijzen dat uw matras de oorzaak kan zijn van uw rugpijn. Als een van de volgende zaken op uw matras van toepassing is, is het tijd voor een nieuwe.

Uw matras is ouder dan 7 jaar

Door de jaren heen gaan de materialen van uw matras achteruit en bieden ze niet langer de juiste ondersteuning voor uw rug.

Uw matras zakt of zakt door

Slapen op een klonterige matras is niet alleen ongemakkelijk, het draagt ook bij aan een onjuiste verdeling van het lichaamsgewicht over het oppervlak van de matras. Dit veroorzaakt drukpuntopbouw en pijn.

Veren zijn voelbaar door andere comfortlagen heen

Als u veren voelt terwijl u slaapt, is dit een zeker teken dat de comfortlagen van de matras versleten zijn en niet langer de ondersteuning bieden die u nodig heeft.

Als het om rugpijn gaat, is het van vitaal belang dat uw matras u de juiste ondersteuning biedt, een gezonde slaaphouding aanmoedigt en zorgt voor een correcte uitlijning van de wervelkolom.

Welk matras is het beste bij een slechte rug?

Hoewel veel mensen vinden dat een stevige matras een slechte rug ondersteunt, is de stevigheid en het comfort van de matras in werkelijkheid een persoonlijke keuze. Voor meer informatie over stevigheid, bezoek onze gids voor matrashardheid. Of, als je het gevoel hebt dat je matras te zacht of te stevig is, bekijk dan onze gids over hoe je je matras steviger of zachter kunt maken.

Overweeg een orthopedisch matras

Hoewel er niet één type matras is dat bij ieders rugpijn past, zijn orthopedische matrassen speciaal ontworpen om uw wervelkolom en gewrichten te ondersteunen. Dit type matras biedt meer ondersteuning om ervoor te zorgen dat u tijdens het slapen een gezonde houding aanneemt.

De beste kussens voor rugpijn

Uw kussen kan helpen om wat druk op uw rug weg te nemen terwijl u slaapt. Daarom heeft u een kussen nodig dat geschikt is voor uw manier van slapen. Zorg ervoor dat uw kussens:

De juiste diepte heeft voor uw slaaphouding

Uw slaaphouding bepaalt hoe diep uw kussen moet zijn om een gezonde uitlijning van de wervelkolom te bevorderen. Als u op uw buik of rug slaapt, is een dunner kussen misschien het beste voor u. Als je op je zij slaapt, zal een dieper kussen je beter ondersteunen.

Hoogwaardige materialen bevat

Uw kussen moet voldoende steun bieden en mag na korte tijd niet zijn vorm en gevoel verliezen. Zorg ervoor dat uw kussen aan uw behoeften voldoet en de druk op uw nek en rug wegneemt.

Regelmatig gewisseld wordt

Als u merkt dat uw kussens hun vorm en stevigheid verliezen, denk er dan aan om ze te vervangen. Dit zorgt ervoor dat u de hele nacht volledig wordt ondersteund en niet bijdraagt aan uw rugpijn.

Om uw rugpijn te helpen verlichten, raden we u aan kussens met drukverlagende eigenschappen te gebruiken om uw nek en rug mooi en gezond te houden. Traagschuim- en latexkussens zijn hiervoor ideaal, omdat ze zich naar de vorm van uw lichaam vormen en u ondersteuning op maat kunnen bieden, precies daar waar u die het meest nodig heeft.

Hoe te slapen met rugpijn: slaaphoudingen

Hoewel het misschien comfortabel lijkt, kan uw slaaphouding uw rugklachten veroorzaken. Alle slaaphoudingen hebben het potentieel om rugpijn te verergeren als ze te lang worden vastgehouden. Sommige posities kunnen echter meer druk uitoefenen op uw rug dan andere.

Het is normaal om in je slaap te bewegen, dus het is belangrijk dat je een houding vindt die voor jou werkt. Of je nu op je zij, rug of buik slaapt, we hebben een aantal kleine aanpassingen beschreven die ervoor kunnen zorgen dat de manier waarop je slaapt de beste slaaphouding wordt voor lage rugpijn.

Op je zij slapen

Dit is de meest voorkomende houding die mensen aannemen tijdens de slaap. Slapen op uw zij helpt uw heupen en ruggengraat op één lijn te houden om de druk op uw rug te verlichten. Bepaalde nachtelijke bewegingen kunnen er echter voor zorgen dat deze positie schadelijk wordt.

Bovenbeen valt over je onderbeen

Dit is gemakkelijk te doen en zorgt ervoor dat uw ruggengraat gaat draaien, wat pijn in uw onderrug veroorzaakt.

Bovenste schouder naar voren hangend

Deze beweging zorgt er ook voor dat de wervelkolom gaat draaien, waardoor pijn in uw schouders en rug ontstaat.

Volg deze tips om deze bewegingen te voorkomen en te blijven genieten van slapen op uw zij:

 1. Trek je benen naar je borst
 2. Leg een kussen tussen je knieën
 3. Gebruik een kussen voor je hoofd dat je neus parallel met de vloer houdt
 4. Wissel ‘s nachts van kant om spieronbalans te voorkomen

Op je rug slapen – Is slapen op je rug slecht?

Deze slaaphouding wordt beschouwd als de beste houding bij een slechte rug. Omdat uw lichaamsgewicht over uw hele lichaam wordt verdeeld, helpt dit de opbouw van drukpunten te voorkomen. Deze positie kan echter nog steeds een slechte rug veroorzaken.

Om de optimale houding te bereiken om pijn in de onderrug te voorkomen tijdens het slapen op uw rug:

 • Plaats een kussen onder je knieën om de boog in je onderrug te ondersteunen
 • Gebruik een opgerolde handdoek onder de kromming van je rug
 • Kies een kussen dat de ruimte tussen je nek en matras voldoende opvult

Op je buik slapen

Dit is om twee redenen de meest voorkomende veroorzaker van rugpijn:

 • De natuurlijke kromming in uw wervelkolom wordt afgeplat
 • Je nek bevindt zich in een gedraaide positie

Deze twee problemen kunnen een draai in uw ruggengraat veroorzaken. Als deze positie de enige manier is waarop u ‘s nachts kunt slapen, probeer dan een kussen onder uw bekken te plaatsen om de natuurlijke kromming van uw wervelkolom te behouden. Gebruik alleen een hoofdkussen als het je nek of rug niet belast. Als dat zo is, probeer dan zonder te slapen.

Wat als deze tips niet helpen bij rugpijn?

Als deze tips uw rugpijn niet verlichten, is het misschien tijd om medisch advies in te winnen. Rugpijn kan worden veroorzaakt door verschillende problemen. Bezoek uw huisarts die dieper kan kijken naar de onderliggende oorzaken van uw rugpijn en verdere ondersteuning kan bieden.

Leave a Comment